Athens Wi-Fi Spots:Αυτή η πόλη με κάνει να αναρωτιέμαι και να απογοητεύομαι.

1818755243_c5dcd6edc1 

Μπορεί να φανεί αστείο σε κάποιους αλλά είμαι σίγουρος ότι οι λίγοι που το ζουν καθημερινά θα συμφωνήσουν ότι είμαστε πολύ πίσω στο θέμα των ασύρματων δικτυων.Οχι μόνο στην παροχή τους αλλά και στη γνώση.Ο αντίλογος μπορεί να είναι τα τρία-τέσσερα σημεία που φτιάχτηκαν στο κέντρο(Πλ.Συντάγματος,Θησείο,Πλ.Κοτζιά).Αν αυτός είναι τότε διαβάστε αυτό:”Το δίκτυο θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2008, στο πλαίσιο εξοικείωσης του κόσμου με την ασύρματη ευρυζωνικότητα”(είναι από το επίσημο site του AthensWiFi).Δηλαδή τι θα γίνει μετά?

Ίσως πολλές εταιρίες να ενδιαφερθούν να εγκαταστήσουν σε σημεία με σκοπό κάποιο promotion.Ισως ο κόσμος που το χρειάζεται να χρυσοπληρώσει κάποια εταιρία κινητής  για κάποιο unlimited πακέτο(με όριο φυσικά! τα 30GB).Ίσως πάλι απλά δεν το έχουν προγραμματίσει ή δεν τους ενδιαφέρει.Οποιος και να είναι ο λόγος…τι θα γίνει μετά?

Για μένα το Wi-fi είναι κάτι περισσότερο από το Ίντερνετ και το θέμα της εργονομίας.

Αλληλεπίδραση και κοινωνικοποίηση.Το Wifi μπορεί να το δώσει αυτο.Οταν μάλιστα τοποθετείται σε χώρους κοινής διασκέδασης όλων των ειδών ανθρώπων θα γίνει κάτι περισσότερο από προσωπική εμπειρία.Σε ένα καφέ πχ. αν η επιλογή να έχεις Ίντερνετ είναι δεδομένη μπορείς κάλλιστα να πάρεις τη δουλεία του γραφείου,να καθίσεις σε ένα φιλικό περιβάλλον και να εργαστεις.Να ξεφύγεις από το άγχος.Και στο κόσμο που ζούμε είναι καλό να ξεφεύγουμε..καμιά φορά.;-)

480291902_a25e8aab31

Έρχομαι τέλος και στο λόγο που ξεκίνησα να γράφω αυτό το post.Εγινε μια πολύ καλή κίνηση από τη ForthNet πριν λίγο καιρό να εξοπλίσει όλα τα Starbucks με Wifi.Η πρώτη μου εντύπωση ήταν θετικη.Η δεύτερη ήταν με πόσο?
Γενικά δεν προτιμώ το καφέ σαν ρόφημα οταν κάθομαι σε ένα καφέ.Άμα όμως τον επιλέξω σίγουρη επιλογή είναι τα StarBucks.Στην αρχή ”δοκιμαστικά’ η λειτουργία γινόταν με μια κάρτα από τη ForthNet ,δωρεάν.Έχοντας καιρό να πάω δεν ήξερα τι αλλαγές είχαν γίνει(και είχαν γίνει!).Οι δύο ώρες κοστίζουν περίπου 6 Ευρώ που αν η μνήμη μου δε με απατά είναι όσο κοστίζει το 24άωρο στα StarBucks στην Αμερική.Αν σκοπεύεις δε να περάσεις τη μέρα σου εκεί θα σου ”φύγουν” 22 Ευρώ.
Δεν νομίζω να χρειάζεται να σχολιάσω ότι οι τιμές αυτές είναι υψηλές.Αν βάλεις μέσα και το γεγονός ότι 22 Ευρώ κοστίζει μια σύνδεση στο Ίντερνετ το μήνα(!) μάλλον αναρωτιέσαι με ποια κριτήρια επέλεξαν το κόστος(?).
Αλλά μην απογοητευτείς ακόμα γιατί υπάρχει και άλλος δρόμος,ίσως λιγάκι πιο δύσβατος.Τα Flocafe έχουν WiFi σύνδεση χωρίς αντίτιμο μόνό που υπάρχει σε ορισμένα καταστήματα (ακόμα) και έχει μερικά προβλήματα.

Και αν τώρα έχεις απογοητευτεί δεν σε αδικώ.Υπάρχουν παρόλα αυτά μερικά Καφέ (προς Θησείο μεριά) που προσφέρουν Wifi χωρίς χρέωση ή προβλήματα.

1755606187_34495e5878 
Υ.Γ. Λύσεις υπάρχουν,απλά δεν είναι αρκετές.Άποτέλεσμα πολλοί να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξή του Wifi και σε ποια σημεία δίνεται.Καλό παράδειγμα όταν ρώτησα την πωλήτρια του εν λόγο Brand από πάνω με κοίταξε ερευνητικά και είπε ότι θα ρωτήσει.Ακόμα την περιμένω…

[+]athens wifi link   [+]noah’s article link 

Advertisements

5 Comments»

  lida wrote @

nomizw yparxei enw sto 8yseio pou exei dwrean.gia ta floca den to xera.

  Manolis wrote @

Mazi sou den xerw ti na kanw otan eimai exw apo wifi.exw kai iphone na parei h eyxh!!!

  Grezly wrote @

WIFI παντου!ετσι πρεπει.

  Aris wrote @

Έχεις δίκιο στους προβληματισμούς σου. Το θέμα της λειτουργίας του ασύρματου δικτύου AthensWIFI δεν έχει ξεκαθαριστεί. Πάντως, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι όσο ο κόσμος το χρησιμοποιεί, τόσο και οι αρμόδιοι θα φροντίσουν για την επέκταση της λειτουργίας του. Στο κάτω κάτω ο εξοπλισμός υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται είναι χρηματοδότηση για τις διαδικτυακές συνδέσεις και την υποστήριξη-λειτουργία.

Πιστεύω επίσης πως το μοντέλο της πληρωμής για πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα δεν δουλεύει. Ακόμη και 1 ευρώ να πρέπει να πληρώσει κανείς για να έχει πρόσβαση 1 ημέρα σε κάποια ασύρματο δίκτυο, είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη χρήση του. Ο κόσμος δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία πληρωμής με πιστωτικές κάρτες ή μηνύματα με το κινητό για να έχει πρόσβαση. Θα περιμένει να επιστρέψει σπίτι του μετά από 5-6 ώρες και θα χρησιμοποιήσει την ADSL του. Συνεπώς, για να επιτύχουν τα ασύρματα δίκτυα θα πρέπει να προσφερθούν δωρεάν στον κόσμο, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες.

Οι απόψεις που ακούγονται κατά καιρούς για κάλυψη ολόκληρων πόλεων με ασύρματο δίκτυο, απλά είναι άκυρες. Το θέμα είναι να καλύψεις πολυσύχναστους χώρους. Μέρη όπου μαζεύεται πολύς κόσμος, π.χ. πλατείες, σταθμοί λεωφορείων/τραίνων, βιβλιοθήκες, πνευματικά κέντρα, κλπ. Το να καλύψεις μια γειτονιά στο Π. Φάληρο ας πούμε, και τρελή υποαξιοποίηση θα έχεις, και θα δημιουργήσεις ένα τεράστιο ασύρματο δίκτυο που θα είναι σχεδόν αδύνατο να υποστηρίξεις. Το μοντέλο αυτό σχεδόν όπου ξεκίνησε στο εξωτερικό, ναυάγησε.

Σύνοψη 🙂
-ασύρματα δίκτυα συμπληρωματικά προς τις σπιτικές ADSL
-ασύρματα δίκτυα μόνο δωρεάν
-ασύρματα δίκτυα σε πολυσύχναστους χώρους
-πότε θα έρθει το iPhone 3G στην Ελλάδα (ok, αυτό ήταν άσχετο, αλλά δε βλέπω την ώρα να το πάρω στα χέρια μου και να σερφάρω από το Σύνταγμα :-))

  Noah wrote @

Αγαπητέ Άρη,
1.έχεις δίκιο στα όσα λες.Σιγουρα βήματα θα γίνουν και γιατί οχι να είναι και δωρέαν το wi-fi.Άλλα και το ένα ευρώ την ημέρα δεκτικό ειναι.Το να υπερχρεώνει όμως μια επιχείρηση σαν τα Starbucks ,που ηδη έχει ανεβασμένες τιμές,αυτό είναι απαράδεκτο.
2.Αναφορικά να πω ότι στο Ελ.Βενιζέλος το wi-fi κοστίζει 4 ευρώ!!!για μία ώρα.
3.Το iPhone 3G έρχεται 11 Ιουλίου σε μερικές χώρες στην Ευρώπη και το κόσμο..στην Ελλάδα ανακοινώθηκε μεν οτι θα έρθει από την Vodafone αλλά χωρίς τελική ημερομηνία.

εδώ περισσότερα:http://www.apple.com/iphone/countries/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: